Slapeloosheid op vakantie

Na uren in het vliegtuig te hebben gezeten, een ellendige tijd te hebben gewacht op je bagage en een uitputtende taxirit verder, arriveer je dan eindelijk op je bestemming. Wat doe je dan het liefst? Juist, slapen. Maar waarom blijkt dit in praktijk toch veel moeizamer te gaan dan verwacht? Meneer Kruszelnicki, schrijver en wetenschapper, heeft geconstateerd dat het lastig in slaap vallen op de eerste nacht van je vakantie komt door je linker hersenhelft. Het blijkt namelijk dat deze deels actief blijft op een onbekende bestemming. De reden hiervoor is ‘bescherming’ tegen onheil.

Onderzoek

Karl Kruszelnicki behandelt het verschijnsel in ‘The Doctor’, het boek dat hij reeds heeft uitgebracht. Hij benoemt daarin dat tal van onderzoekers hebben waargenomen dat mensen die met een dergelijk slaapexperiment mee deden de eerste nacht op een onbekende bestemming altijd heel onrustig sliepen. Scans hebben aangetoond dat de linker hersenhelft gedurende de nacht erg actief bleef. Dat is een heel eigenaardig fenomeen, want normaal gesproken worden de linker en de rechter hersenhelft gelijktijdig vermoeid. Dit verklaart Kruszelnicki tegen The Sun, een Brits boulevardblad. Doordat hersenen deels actief kunnen blijven is het ook aannemelijk dat ouders wel wakker worden als hun baby geluid produceert, maar niet wanneer het buiten hevig stormt.

Advies

Het is begrijpelijk dat lastig in slaap vallen erg hinderlijk is, maar het houdt je wel alert. De slapeloosheid is vooral naar als je bijvoorbeeld een werkdag voor de boeg hebt of een stad wilt bezichtigen. Het advies van Karl Kruszelnicki is om je eigen kussen mee te brengen op je trip. Deze tip geeft hij in zijn boek. Daarnaast is het ook zinvol om niet teveel af te wijken van je normale ritme. Ga bijvoorbeeld niet te lang in de bar zitten op de eerste dag van je reis.